WAT STAAT ONS TE WACHTEN IN 2011
vorige levenslezing 2011vorige levens

Wat staat ons te wachten in 2011?

In 2010 hebben we ook een lezing gehad. De thema’s van 2010 waren uitzuivering, essentie en zelfliefde. Ik wil als eerste aan jullie vragen of jullie je nog herinneren wat de thema's in 2010 waren. En welke van de thema's hebben jullie herkent in je dagelijkse leven in de lezing van 2010..
De thema's van 2010 waren uitzuivering, essentie en zelfliefde.
- 'reactie van iemand in Triskal': heel veel mensen zijn in 2010 uit mijn leven gegaan, en dan moet je vertrouwen op zelfliefde.
- 'reactie van iemand in Triskal': ik herken de uitzuivering van vriendschappen, niet alleen het afsluiten van vriendschappen, dat is voor mij heel duidelijk geweest. Maar ook heeft iemand anders míj uitgezuiverd, zij komt nu weer terug in mijn leven. Voor mij was het ook het jaar van de scheidingen. En daarvoor in de plaats komen nu hele mooie dingen.

2011 lezing door Marianne:

"Tot 10 minuten geleden was het bij mij blanco. Normaal krijg ik wel de essentie van het jaar.

"Maar nu, wat als eerste binnenkomt is compassie, het is een woord wat we heel veel gebruiken, waarvan je denkt te weten wat het betekent. Maar als je het echt moet gaan gebruiken dan pas kom je erachter wat het inhoudt. Als iemand in je straatje komt is het niet zo moeilijk, maar als iemand je kwetst, dan word het een ander verhaal. En qua uitzuivering is het niet klaar met 2010. Er zal nog meer uitgezuiverd worden. Je zal daardoor geconfronteerd worden met pijn, en verdriet. In 2011 zullen er dan weer conflicten komen als iets nog niet uitgezuiverd is. Om dan compassie te voelen, dat is dan heel moeilijk."

(Reactie van iemand in Triskal) "Kennen wij werkelijk het gevoel van compassie?
Mar: "Ja, als je goed met elkaar omgaat dan gaat het prima."

(Reactie van iemand in Triskal) "Maar wat als je iemand niet kent en die doet iets wat echt niet door de beugel kan, kun je daarvoor ook compassie voelen?"
Mar: "Uiteindelijk wel, als je compassie kunt voelen voor alles wat leeft, dan kun je ook compassie voelen voor jezelf.

Overvloed. Overvloed kan ook overvloed zijn op een andere manier. Mijn moeder zei vroeger altijd, alles waar té voor staat is niet goed. Overvloed krijgen we in 2011, allemaal, zowel overvloed van energieën, dingen die goed zijn voor ons, maar ook van dingen waar we eigenlijk niet op zitten te wachten, emoties. We hebben heel hard gewerkt aan ons zelf, maar wat betekent het nou om overvloed te hebben? Kunnen we dat wel handelen? Stel je wint 7 miljoen, dan denk je van te voren, als ik dat maar zou winnen. Als je om je heen luistert, negen van de tien mensen gaan de afgrond in, dat is dan over de materie, maar je kunt ook een overvloed hebben aan mooie dingen. Bijv. euforie. Nu moeten we ook klaar zijn voor overvloed.

Vertrouwen. Dit is het 3e woord waar we in 2011 op getest gaan worden, de energie gaat ons testen op ons vertrouwen. Kun je als het niet gaat, nog steeds vertrouwen hebben?

In 2010 heb ik heel erg gemerkt dat als mensen ergens in zaten, (in een emotie) dat het vrij lang duurde voordat je er weer uit kwam. De bedoeling van 2011 is, zo kort mogelijk in een emotie te blijven hangen, welke emotie dan ook. Dat zorgt in 2011 voor een grotere disbalans dan ooit hiervoor. Hoe langer in een emotie, dat is funest. Je moet proberen zo snel mogelijk uit die disbalans te komen, het vergt veel van je energie."

(Vraag van iemand in Triskal) "Hoe weet je dat iets lang of kort is?"
Mar: "Dat voel je."

(Vraag van iemand in Triskal) "Hoe weet je het verschil tussen emotie en gevoel?"

Mar: "Een emotie komt vanuit een patroon, een blokkade. Het verschil kun je voelen, een emotie raast, een gevoel blijft kalm, dat is rustig. Ook al is het intens verdriet. Als je een keuze maakt vanuit gevoel dan is het altijd de juiste. Eemoties moet je ervaren, door ze te ervaren gaan ze weg. Je moet het doorvoelen, hoe vaker je het doorvoelt, hoe eerder je er ervan af bent.
Als je je ervan afsluit, dan stop je het weg, dat zorgt ervoor dat die blokkade langer duurt, doorvoel en blijf er niet te lang in hangen. Het moet er zijn, net als het verschil tussen donker en licht. Anders zul je nooit weten hoe het voelt. Het is nu eenmaal een kosmische wet dat het ervaren moet worden, het is niet leuk, het is shit, het voelt naar en niet fijn. Je hebt moed en zelfvertrouwen nodig om dat te doorstaan, hoe vaker je jezelf dat toestaat hoe eerder je ervan af bent."

(Vraag van iemand in Triskal) "Wat gebeurt er dan?"

Mar: "Je krijgt een emotie, je ervaart iets bijv. frustratie, je gaat ermee aan de slag, als je daar te lang in blijft hangen, dan komt er steeds meer bij, dat stapelt zich op. Ga dan maar eens proberen om dan de eerste emotie te voelen waar het allemaal mee begon. Stel dat je een aantal dingen op je pad krijgt, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Dat je overspoeld wordt door een situatie, dan is het zaak dat je vertrouwen blijft houden. 2011 is hét ultieme jaar om dat te testen. Dit jaar zal veel teweeg brengen dat ons vertrouwen gaat testen. Heb je vertrouwen dat alles wat er gebeurt goed is, ook al heb je daar als mens een andere mening over. Heb je vertrouwen dat je gevoel ok is als je het niet begrijpt, of wijk je af van je gevoel omdat je het niet begrijpt. Of heb je vertrouwen dat wat je ziel je aanreikt ok is. Durf je bij je eigen gevoel te blijven? Zoals waar we het over hebben gehad vorig jaar met de Mexicaanse griep. Als je er geen goed gevoel bij hebt bijv. bij je kind, ga je het dan toch doen? Mijn vader is 80, en de dokter maakte hem wijs, dat het belangrijk was. De dokter zei dat 'ie 't moest doen, hij heeft het gedaan en kreeg de Mexicaanse griep. De enige raadgever is je gevoel, en mensen om je heen leiden je daarvan af. Hoe snel ben je als mens bang om het te krijgen, omdat je niet genoeg vertrouwen hebt in jezelf, je bent onzeker, waarom word je bang, waarom kan een ander je bang maken voor iets waar je eerst niet bang voor was?

In 2011 zul je daarmee geconfronteerd worden. Veel vaker zul je een totaal andere mening krijgen als anderen, veel meer dan voorheen. Een voorbeeld is dat iedereen in de kosmos gebruik mag maken van de energie van de Volle Maan, het is alleen wel zo, dat als je je erin verdiept, dat je er meer gebruik van kunt maken. Als je iets aan het doen bent vanuit de energie, je meer kunt voelen wat goed is voor jou, dat kan in 2011 heel veel botsingen geven met jezelf, en het levert ook een strijd op met mensen die het niet eens zijn met je.

Stel dat je van slag raakt van een situatie en dit roept een emotie bij je op, dit is disbalans, dan zou je daarin kunnen blijven hangen. Als de ander zegt ‘goodbey‘ en eigenlijk wil hij zeggen ‘ik wil je meer zien‘. Dit soort situaties zul je meer meemaken. Je kunt zelf bepalen hoe zwaar je het krijgt. Je kunt een drama maken. Je hoeft er niet in mee te gaan.

"Wij bepalen zelf hoe zwaar we het voor ons zelf maken.
Maak geen drama waar geen drama is. En maak niet meer drama dan noodzakelijk is.' Dan word het een groot zwart gat.

We bepalen zelf hoeveel invloed dat op ons heeft en hoe we ermee om gaan.

Communicatie. Daar hebben we het vaak over gehad, ‘wat is nou het verschil‘? Communicatie met mensen om je heen, met jezelf of met boven en de communicatie in 2011. Daar is een heel groot verschil. Wat is het grote verschil tussen de communicatie waar we mee bezig zijn geweest, tot op heden zij we erg gericht geweest vanuit onszelf naar -> en nu vanuit jezelf in jezelf. Vb., als je communiceert vanuit jezelf naar buiten, dan nu eerst in onszelf voor dat we naar buiten gaan. Er gaat een andere manier van communicatie plaats vinden. 2011 heeft heel erg te maken met het werken aan communicatie via de gedachten, eerst ga je communiceren vanuit jezelf, dan krijg je een lijn, dan ontstaat er ruis. Nu gaat de lijn niet meer eerst naar buiten en dan naar binnen, geen ruis.

Stel, ik wil jou iets duidelijk maken. Ik communiceer vanuit mij naar jou, dat is de lijn. Waar 2011 over gaat, waar we aan gaan werken, waar we heel goed aan moeten werken in 2011 omdat de energieën nu goed daarvoor zijn. Als ik jou iets wil vertellen dan hoef ik niet die lijn te trekken, maar het kan met gedachtekracht. Ik hoef de lijn niet meer te trekken. Dan moet je wel vertrouwen hebben. Je hoeft dus niet meer te praten."

(Vraag van iemand in Triskal) "Dat doen we toch al?"

Mar: "Ja tuurlijk, maar door de energieën van dit jaar, ieder jaar heeft een eigen thema, dus nu kunnen we daar extra goed aan werken."

(Vraag van iemand in Triskal) "Lekker makkelijk, hoef ik het niet meer te zeggen.“

Mar: "Dat is dus niet zo, je moet eerst de juiste manier van communiceren kennen. Als je er iets op hebt zitten, dan werkt dat niet zo. Dit komt er extra bij. Om het nog meer kracht bij te kunnen zetten.
Je kunt ook leren om te praten zonder dat je spreekt, maar dan moet je wel eerst dat eerste deel van communiceren onder de knie hebben. Je moet maar eens opletten hoe vaak het gebeurt dat je iets wil zeggen maar dat het er niet van komt en dat dan de ander er mee komt.
Vb: ik heb weleens smsje ontvangen van iemand, terwijl ik nooit de sms met de vraag heb verstuurd. Het ging over een afspraak maken, of ze een uur later kon komen, maar ik had geen sms verstuurd."

(Reactie van iemand in Triskal) "Als je iemand vertrouwt, dan hoef je niet zo veel meer aan elkaar te vertellen, je breekt de muur tussen elkaar af. De een dacht iets en het kwam bij de ander binnen."
Mar: "Iin wezen heeft ieder mens dat. In al onze levens hebben we een muur opgetrokken, vanuit woede, frustratie enz. daarom heeft dit ons belemmerd om op die manier te communiceren. 2011 is het jaar om … Ga maar gewoon proberen op die manier iets over te brengen naar een ander. Dan zul je de eerste tijd het nog op deze manier moeten doen, maar dan zul je merken dat je meer en meer met gedachten te kunnen communiceren.

Er komt een andere manier van communiceren.

Het laatste woord wat voor 2011 heel erg belangrijk is is vrijheid. Dat is heel breed.
Ga er dadelijk nog wel op in. Vrijheid van je eigen zijn. Want als je goed voelt bij jezelf, dan zul je ervaren dat je eigenlijk jezelf opsluit. Fysiek en/of emotioneel. Je belemmert jezelf, zij het door boosheid, irritatie. Het is een constante belemmering van de vrijheid van je eigen zijn. Om werkelijk te zijn wie je in werkelijkheid bent. Is voor mensen zo moeilijk om werkelijk te zijn wie we zijn. Denk je, ik ben toch wel aardig mezelf. In 2011 zul je er wel achter komen dat dat niet zo is. Je wordt geconfronteerd met delen van jezelf die je nog niet kent, waar je van staat te kijken. Die je in je hebt, dat ze naar boven komen. Iedereen zal versteld staan van het voelen van de werkelijke kracht die je bezit als ziel. We denken allemaal wel een moment, zo, we staan heel krachtig in onze basis. Ik denk dat 2011 een belangrijk jaar wordt om te voelen hoe het is om in je eigen kracht kunnen staan. Dus je kunt het nu ook. Ik kan niet zeggen hoe dat voelt voor jullie, dit voelt voor iedereen anders. Als je nu denkt wat het betekent om in je eigen kracht te staan, daar zul je verbaasd van staan. Je zult er versteld van staan. Dat klinkt heel positief.. Ja, dat is het ook. Dan komt het andere stukje, ‘kun je er mee omgaan‘. Want hoe ga je ermee om als je voelt hoe het is om in je kracht te staan en dan weer niet. Hoe ga je om met die disbalans. De verschillen tussen wat je gaat voelen en ervaren en als je het even niet kan voelen en ervaren worden groter. De contrasten worden groter.

Dus dat betekent als je het ene moment heel erg de energie voelt en dan weer niet, dan niet? Dan komt het vertrouwen weer naar boven. Overvloed voelen van vertrouwen en compassie en de momenten dat je het even niet voelt. Maar dat is toch ook een stuk ego? Ja, maar als het contrast zo groot wordt, kun je in paniek raken. Dan heb je vertrouwen nodig in jezelf, in de energie. Je moet compassie hebben voor je zelf. De overvloed van dat wat we mogen ontvangen in 2011, het contrast met de momenten dat als je dat even niet voelt, daarvan kunnen mensen in de war raken. Wij kunnen dat natuurlijk wel, dus wij zetten dat zo vast.

Dankbaarheid.
Dat heb ik in 2010 wel heel erg gemist in situaties bij mensen om me heen, en dat ik heel vaak gedacht heb, ‘mijn hemel wat ondankbaar‘. En dat snap ik, dat als je ergens in zit dat je denkt ‘pffft‘.
VB van iemand, ik had een euforische dag en de dag erna een bad day, dan moet je wel ook dankbaar kunnen zijn voor die dag ervoor. Het is natuurlijk heel moeilijk wat er van ons gevraagd, het is makkelijk om dankbaar te zijn als het goed gaat en te genieten van een mooie dag. Maar als je ziek bent of je zit niet lekker in je vel, dan kun je niet genieten van het mooie weer.
Iemand zal zelf dit ervaren, dat je dankbaar kunt zijn ondanks het ziek zijn, maar dit duurde maar een dag.

Ik ben een tijd geleden zelf geconfronteerd met iets wat ik mankeerde, en heb vaak gedacht als het maar niet kwaadaardig is, maar ik was toch wel bezorgd. Ik ging er naar toe en dacht toen nog, als het maar niet dat is. Uiteindelijk bleek het dat niet te zijn, maar ik had nog wel veel pijn. Dan dacht ik even, j’a maar ik heb nog wel veel pijn‘. Dat is wel een insluiper… dan moet ik ook denken, ik moet dankbaar zijn dat… ik heb dan wel pijn maar ik ben dankbaar dat. Kan ook in hele kleine situaties zijn.
Het is veel makkelijker om niet dankbaar te zijn dan dat wel te zijn.
Ga maar eens na op een dag hoe vaak je denkt FIJN, daar kan ik dankbaar voor zijn.

VB: dankbaarheid schep je ook, ik houd een boekje bij en zet daar dan dingen in.
Reactie: het kan er insluipen dat het te gewoon word, dat je dankt, zonder dat je beseft waar je mee bezig bent. Als je dan continu dankbaar bent, dan ben je op een gegeven moment dankbaar zonder dat je het beseft.

Je moet ervoor waken dat je het echt voelt, en dat het werkelijk is. Iets kan heel subtiel zijn, maar wel immens. Sommige mensen gaan pas beseffen wat werkelijke dankbaarheid is als ze het verliezen.

2011 word het jaar waarin elk gevoel oprecht gevoeld mag worden. Waarin we gaan streven ook al is gevoel zuiver, dat elk gevoel ook oprecht ervaren word, als zijnde dat het ook echt zuiver is. We weten dat gevoel zuiver is, omdat het gevoel is, in 2011 gaan we ervaren hoe het voelt hoe zuiver voelt.

VB. iemand had aangemoedigd dat iemand een brief moest schrijven, en dat dat haar kant van het verhaal zuiver was, en dat het diegene haar geholpen heeft.
Reactie: nee, het is toch anders dan wat ik bedoel.
Wat ik bedoel te zeggen, is dat we weten vanuit dat wat we ervaren hebben, is dat gevoel vanuit je ziel komt en dat dat zuiver is. Dat je nu in 2011 de zuiverheid gaat voelen. Het gaat erom dat je vanuit ervaring weet dat als je vanuit gevoel handelt, dat dat zuiver is.

Maar je mag nu ook de zuiverheid gaan voelen. Nu in 2011, dat we dat voor het eerst mogen gaan voelen, hoe het werkelijk voelt. Door in een gevoel te zitten mogen we dus ook zuiverheid ervaren. Je weet nu dat als je vanuit een gevoel handelt dat dat dan zuiver is, maar we hebben als mensen nog niet daadwerkelijk ervaren om zuiverheid te voelen. Hoe voelt nou het gevoel zuiverheid. We mogen gaan voelen hoe dat voelt.

Dat betekent als je gaat voelen hoe zuiverheid werkelijk voelt, dan kun je dat ook bij anderen voelen, maar ook hoe onzuiverheid voelt, dat is niet fijn om te voelen.
Hoe ga je daarmee om, dat voelt voor iedereen anders. Maar dat is heftig. Dan kun je weleens geconfronteerd worden, met hoe náár onzuiverheid voelt.

VB: ziekenhuis verhaal, ik kwam bij een arts, en ik voelde zelf dat het niet zuiver was, maar dacht, ‘ik heb hem nog nodig‘. Ik moest blij zijn, want het was dé god. En toch had ik een gevoel van, hmm. Dit klopt niet, ik voelde me een nummer, en ik had een heel erg goed gevoel bij een andere arts. En ik ben bij een paragnoste geweest en zij zei precies wat ik gevoeld heb. Vraag: ben je al geopereerd? Nee, ik ben nog niet geopereerd. Nu weet ik dat als ik me laat opereren dat ik naar mijn gevoel moet luisteren.

Dat soort dingen hebben we natuurlijk wel vaker, maar in 2011 zullen we iets heel anders voelen. Dan heb je niet het gevoel, ’hier klopt iets niet‘. Maar als je het voelt dan weet je wat ik nu bedoel.
Een mens is op zich niet onzuiver, maar als je kunt voelen hoe onzuiverheid voelt, dan kun je in eerste instantie schrikken. Dan denk je dit kan ik niet voelen, dit wil ik niet voelen. En de zuiverheid voelen, dat is een soort gelukszaligheid, dat is heel sterk.

Vraag, er is wit en zwart, donker en licht, stel ik voel, ‘dit is wit’ en de ander zegt, ’dit is donker‘.
Antw: dan is het zaak om na te gaan, zit je in je gevoel of zit je in je emotie of zit de ander in een emotie. Stel, je zit in de emotie starheid. En een ander zegt, ‘nee, dat is het echt niet‘. Dan word jouw werkelijkheid nog vaster, dat jouw werkelijkheid ook werkelijk is. Als je heel erg star bent dan word die werkelijkheid steeds werkelijker. Dan ligt het er maar net aan zit jij of de ander in je gevoel. Degene die in zijn gevoel zit, die heeft eigenlijk altijd werkelijke werkelijkheid. Jouw gevoelswerkelijkheid is anders dan mijn gevoelswerkelijkheid. Jouw werkelijkheid is een andere werkelijkheid, we hebben een ander pad, en het is eigenlijk allemaal hetzelfde, dan maakt het niet uit dat jij een andere werkelijkheid hebt.

Vraag: ik was het niet eens met mijn partner, en kon het niet loslaten, en mijn partner zei, toen je heel veel naar Triskal ging, toen vond je het heleboel dingen niet meer raar. Nu ben je zo star geweest en dat vind ik eigenlijk wel heel jammer.
Antw: gisteren had ik in een gesprek met iemand, en ze zei, dat weet ik allemaal wel, en hoe kan het dan dat als ik dit gesprek niet heb dat ik het dan niet weet? Je heb een doos, zeg maar, en daar zit alles in, en af en toe heb je iemand of een situatie nodig, die geeft je dat aan. En haalt het uit de doos. Je zet je werkelijke gevoelswerkelijkheid aan de kant. Vraag: hoe word je dan weer wakker geschud? Antw: door de signalen in je leven.

Bij starheid, is het meestal zo, eigenlijk heb je dat stemmetje wel gevoeld, je weet het wel, ik ben niet goed bezig. En dan denk je, nou ik doe het toch. Je krijgt echt zoveel signalen die je op kunt pikken.

PAUZE:

Waar ik nog op terug moet komen is het contrast, het contrast tussen emotie en gevoel, het contrast tussen het licht en het donker. Je ik die zich profileert. Ik heb het benauwd, hyperventilatieachtig. Moet heel even invoelen wat dat betekent, en ik voel een slechte aarding, al sinds de pauze, en ik moet even antwoord krijgen waarom ik dit zo moet voelen.
Ik denk dat het te maken heeft met dat wat ik voor de pauze het gezegd dat dat heel los heeft gemaakt bij mensen, ik krijg ook steeds meer moeite met praten, ik voel vermoeidheid in mijn keel. Ik denk, ik ga niks meer zeggen, ik denk, laat maar. Ik denk dat jullie goed moeten beseffen dat alles wat er gezegd is al, dat dat al heel veel teweeg gaat brengen. Niet eens omdat je er al mee te maken hebt, maar gewoon al doordat het gezegd is, jullie moeten alert zijn, dat dat ook voor jullie in 2011 gaat spelen. Dat dat wat je gaat zeggen heel veel impact gaat hebben gelijk al. Ook al krijg je niet heel veel reactie op wat je zegt. Stel, jullie zitten nu te luisteren en af en toe zegt iemand iets, en je zou dat kunnen opvatten als mensen dat horen en je krijgt niet altijd een bevestiging van dat wat je zegt. Je moet niet vergeten dat als je iets zegt, dat wat het op dat moment gaat doen. Ook al heb je geen reactie, of als de reactie niet word gedeeld, vanuit zuiverheid in je woorden. Die trilling komt zoveel meer en zoveel harder dat dat gelijk iets gaat doen. Ook al merkt die ander dat niet gelijk, wees daar alert op, op datgene wat je zegt.

Er is al heel veel gezegd en ik voel dat fysiek. Ik heb dit een tijdje geleden gehad dat ik een sms heb gestuurd, en daarna terug las, wat ik nou eigenlijk had geschreven. Het ging over vanzelfsprekendheid.

Sms: het geldt voor ieder mens, niets in dit leven mag als ‘gewoon’ worden ervaren. Elke handeling hoe subtiel ook, moeten we als bijzonder en als uniek ervaren. Elke handeling, elk woord in een moment, elke situatie is uniek, omdat de handeling, de woorden, de situatie nooit meer op precies dezelfde manier zal plaatsvinden. Dus moet elke moment in tijd gekoesterd worden als kostbaar een geschenk. Zodra we ons daar als mens bewust van worden zullen we nooit meer iets als ‘gewoon’ en vanzelfsprekend ervaren.

Ik heb hem naar iemand gestuurd en het ging over vanzelfsprekendheid.

Het gaat erom dat als je beseft dat als ik nu zeg, ik vind jou lief, dat dat eigenlijk al verleden tijd is. Het gaat erom dat wat je beseft, dat wat je zegt of doet, dat heeft een bepaalde waarde, trilling, als je dat beseft, dan zul je nooit iets wat iemand doet, dan zul je beseffen dat dat nooit meer zo zal zijn. Vanzelfsprekendheid, daar hebben we het al jaren over. Nu opeens kreeg ik een soort antwoord waarom dat nou zo is, en ik vraag me het dan ook niet af, en nu kreeg ik een antwoord, waarom dat zo moet zijn, als je 10 keer op een dag zegt dat je van iemand houd, dan heeft dat een andere trilling, en als je het als vanzelfsprekend gaat ervaren, het komt nooit meer op die manier, op die trilling.
Elk moment dat je een bepaald gevoel krijgt, dat je dat moet koesteren en dan kan het al te laat zijn. Je hebt het dan toen gevoeld, en het is dan altijd anders, maar het zal nooit meer die handeling zijn van op dat moment. Als je dat beseft, dan besef je de uniekheid van het nu. Neem je gevoel van het nu, de uniekheid van een bepaald moment. Heb het vaak gehad over wat een glimlach kan doen, dat dat zoveel kan betekenen, als je dat een keer later doet dat kan dan iets heel anders doen.

Als je gaat beredeneren, dan ben je te laat. Als je dat doet, dan is je hele leven een gemiste kans, soort van.

Stel je loopt in de supermarkt, en je krijgt het gevoel die persoon gedag te zeggen, maar je denkt ik ga dat echt niet doen, want dat doe je niet bij iedereen. Waarom doe je het niet omdat het normaal ook niet doet, en omdat je het niet goed begrijpt, waarom je het zou doen. Toch moet je het doen, ook al begrijp je het niet.
En daar worden we in 2011 heel erg mee geconfronteerd, ondanks dat je het 9 van de 10 keer niet bevestigd waarom je het zou doen.

Vraag: het moeilijkste vind ik, om het verschil te voelen tussen gevoel en emotie. Antw: je weet dat je vanuit gevoel moet handelen. Je denkt nu nog dat je het niet weet. Als je gaat erkennen dat je heel goed weet wat het verschil is. Dan moet je gaan handelen.
Vraag: het ene is wel een gedragsregel en van de anderen niet. Als je nadenkt, dan heb je te maken met emotie.
Antwoord: ja, het spontane, als je denkt dat klopt niet, dan beredeneren we het gevoel weg.

Dat zijn we zo gewend, we denken dat het zo niet hoort.
Je zult zien dat als je daarnaar luistert en je durft dat gewoon te doen, dan vinden ze het niet gek. Dan krijg je op een gegeven moment achteraf ook een bevestiging waarom iets noodzakelijk was om iets te doen. Je zult het vertrouwen moeten hebben om te doen wat je gevoel je zegt te doen.
Iemand in de groep zegt dat je er ook voor gestraft kan worden, heb vroeger mijn gevoel gevolgd, heb beschuldigingen op mijn bordje gekregen en heb er een opdonder van gekregen. Reactie van Mar: jij ervaart dat op die manier. Jij kan niet helemaal begrijpen waarom de dingen zo hebben moeten gaan waarom ze zijn gegaan. Dan ga je in een emotie van onrechtvaardigheid enz. en dan durf je niet meer je gevoel te volgen. Ik ben ervan overtuigd dat alles wat je meemaakt goed is voor jou uiteindelijk, maar omdat je het als mens niet kunt begrijpen dat iets je overkomt…..
Je kunt je je leven voorstellen zonder pijn. Je moet wel beseffen dat het een stuk illusie is. Je moet beseffen dat het leven niet zonder pijn is.
Voorbeeld van iemand: honger in Afrika, ik heb drie keer per dag te eten. Weten dat alles zo moet zijn maakt de pijn niet minder. Mar: hoezo niet, als je kunt relativeren en je kunt er op vertrouwen dat die situatie voor jou goed is geweest, kun je de situatie op een andere manier bekijken en anders ervaren. Je kunt iets in eerste instantie ervaren als verdrietig en pijnlijk, bijvoorbeeld de dood van mijn moeder jarenlang ervaren als oneerlijk en alsof ik werd gestraft omdat ik had gefaald, schuldgevoel, boos naar haar, dat heb ik wel gehad. Uiteindelijk als je daar op een andere manier naar leert kijken en mee omgaat, dan kan ik dat nu zien als één van de mooiste dingen van mijn leven, ‘t klinkt bizar maar ik heb er zoveel van geleerd en mogen loslaten. Maar achteraf gezien besefte ik door er op een andere manier naar te kijken, het een van de mooiste dingen is die me is overkomen.
De intens verdrietige dingen, afscheid van mensen en waar het ook om gaat, als je er op een andere manier naar kunt kijken, kun je het zien als iets bijzonders, dan zou je er dankbaar voor kunnen zijn. Ook al mis ik haar nog steeds. Je kunt het levellen en beseffen dat er iets bijzonders is gebeurd.
Niet in blijven steken, je kunt jezelf kapot laten gaan als mens doordat je in dat stuk blijft hangen. De een heeft er 10 jaar voor nodig de ander 50. Ik denk uit eigen ervaring, alle situaties hoe vreselijk je het op dat moment hebt ervaren, als je er later open naar durft te kijken, dan verrijkt het je en geeft het je enorm veel kracht. Als je het idee hebt dat je wordt gestraft, dan blijf je jezelf maar steeds belemmeren. Je kunt het ook zien als iets moois wat je is overkomen, dat je daardoor dingen hebt kunnen leren en ervaren. Het is makkelijker om daar in te blijven hangen dan dat je jezelf er uittrekt en er van kan leren. Dat is heel moeilijk maar ben ervan overtuigd dat we er allemaal toe in staat zijn om de ervaringswaarde op een andere manier te bekijken door er boven uit te stappen.

Iemand vertelt dat je je bijna schuldig kan voelen, als je iets anders aan een gebeurtenis verklaart dan anderen. Ergens had ik een soort van dankbaar gevoel, maar als je dat vertelt aan iemand die daar niet voor openstaat, dan verklaren ze je voor gek.

Uitdaging is in 2011 dat je wel durft te staan voor jezelf, voor wat je vindt en voelt. Dat haakt weer aan dat je je heel bewust moet zijn dat wat je zegt, uit zuiverheid, dan komt het aan. Alleen misschien niet op de manier zoals jij zou willen dat de ander dat ervaart. Je wilt eigenlijk dat de ander je bevestigt in je gevoel. Maar dat hoeft niet. Ook al zegt de ander precies het tegenover gestelde, het komt aan. Het is voor ons allemaal een uitdaging om dat aan te gaan in 2011.

Iemand vertelt: ik was vroeger echt een prater, nu ik hier meer mee bezig ben, bewustwording, kan ik dat niet meer. Wilde iedereen overtuigen van wat ik voel, maar de behoefte is weg. Mar: stukje zelfovertuiging wat je toen nog nodig had. Het is niet noodzakelijk om altijd maar te willen bla bla bla…

Je zal niet altijd op de zelfde manier communiceren als dat je gewend ben. Als het een bescherming is (dichtklappen) dan is het een emotie.
Maar het raast niet?
Maar waarom wil je je beschermen? Dat is wat anders dan afsluiten. Je zelf beschermen geeft aan dat je je onveilig voelt, en waarom voel je je onveilig? Dat heeft redenen. Maar waar jij het over hebt dat zijn energieën van mensen, situaties, kosmos die niet goed zijn voor jou. Dam sluit je je eigenlijk alleen maar af voor energieën die niet goed zijn voor jou. Uit compassie en zelfliefde voor je zelf. Die vloeken bij jou, past niet bij jou. Laat de energieën van een ander bij de ander, vanuit compassie en vertrouwen. Blijkbaar hoort die energie bij die persoon op dat moment, ook al is dat verdrietig. Dus ook al wil je de ander ervan af helpen, dan belemmer je de ander in zijn bewustwordingsproces. Daar is ook vertrouwen voor nodig.

Mensen zijn altijd bezig om alles uit te rafelen, hoe meer, hoe minder je het begrijpt.
Net als een klosje sisal touw. Mensen zijn zo dat we alles willen begrijpen. Iemand op tv had een ding, waarmee je dieper in de ruimte kunt kijken, die kan dan weer verder kijken dan normaal is, een vorm van telescoop. Dan kunnen ze dieper kijken. Ik zag het en dacht, wat een onzin, wat ben je ermee opgeschoten. Reactie uit de groep: dat doen ze om te kijken of er leven is op een andere planeet.
Mar: Ja, maar als je goed voelt, dan weet je dat ook. Stel je koopt een cadeautje voor iemand en je denkt zo, dat is leuk, en diegene is er dan niet blij mee. Dan zijn we teleurgesteld. Dan gaan we wijzen.
Vraag van iemand: is het altijd slecht om naar iemand te wijzen? Mar: “iemand zei pas: als je een vinger wijst, dan wijzen er altijd 3 naar jezelf“.
Vraag je zelf af. Wat is je intentie? Is je intentie zuiver, dan ligt het bij de ander. Je hoeft dat niet uit te leggen, jij weet hoe het zit. Als jij weet vanuit oprechtheid naar jezelf, dan is het wel heel verdrietig voor die ander, maar blijf bij jezelf in 2011.
Als je daarmee geconfronteerd word, dan kun je het allemaal relativeren. Zolang je je maar bewust bent, is het zuiver. En anderen raken gekwetst, dan vind men het niet ok, zolang je maar beseft en vertrouwt dat het ok is omdat het zuiver is, en dat je het misschien niet leuk vond hoe mensen reageren. Dat je je zelf niet meer helemaal van hier naar daar moet werken. Ik weet vanuit mijn weten dat het goed is. Als je maar vertrouwen hebt in je voelen.
Vraag: kan het zijn dat als je zelf weet dat het zuiver is, dan hoeft het helemaal niet zo negatief te zijn.
Antwoord: het ligt eraan wat het teweeg brengt bij de ander. En als dat heel veel triggert, dan hangt die ander in een emotie, dan zal het anders binnen komen. Als de ander in zijn gevoel blijft, dan is er een andere reactie. Vanuit gevoel.
Reactie: ik heb geleerd om het bij mezelf te houden.

Iemand in de groep zegt: jaren geleden was er iemand die dan na een confrontatie terug kwam met sorry, en op het moment dat diegene dat zei kwam het toen werkelijk vanuit zijn lichaam?
Antwoord: nee, want als ik iets heb gezegd tegen jou, en ik voel, dan word ik me bewust dat ik in een emotie zit en dan kan ik bij mezelf naar binnen gaan en vanuit werkelijke zuiverheid sorry zeggen en vanuit mijn ziel. Als je bang bent voor wat je gezegd hebt en bang bent voor de reactie, dan kan het een emotie zijn. Dus er kan vanuit twee redenen reden zijn voor sorry.

! Elke seconde telt, heeft te maken met het besef met hoe wij tijd ervaren. Wij hebben tijd gecreëerd, uren dagen kalender. Dat zal blijven bestaan, want dat is voor ons handig, maar de manier waarop je tijd ervaart, dan word anders. Als je, soms heb je weleens dat je een dag hebt dat het heel langzaam gaat. En waarom ervaar je de ene dag sneller dan de andere dag.

In 2011, de energieën, dat ons besef van tijd ook moet veranderen, voor ons als mens, dat gaat per individu. Ook omdat de dingen op een andere tijdsbalk ingedeeld gaan worden. Stel dit is (mar maakt een gebaar tussen d‘r handen) van januari tot december, en er is een tijdsbalk, super chaotisch, enerverend. Nu word de tijd ijler, de tijdsbalk word korter. Alles word gebundeld. De energieën worden krachtiger. En alles gaat sneller.

Maar je ervaart de tijdsbalk als langer.
===============================

(VB iemand in de groep zegt: ’ik zit in mijn gevoel, maar iedereen werkt me tegen‘) Mar: wat ga je daarmee doen dan? Laat je je gelijk uit het veld slaan of ga je aan de slag hoe je vanuit je gevoel hiermee om kan gaan. Ik weet heel goed wat je zou moeten, maar soms mag ik het zeggen en soms niet.
Iemand zegt, in principe weet ik het al. Mar: maar waarom maak je het dan zo moeilijk?
Als je vertrouwen kan hebben in jouw gevoel, wat de maatschappij ook doet, dan komt het goed en dan hoef je niet de strijd aan te gaan met een instantie. Maar jij zal vertrouwen moeten hebben in je gevoel en vertrouwen dat het een voorbode is van wat nog gaat komen.
Je moet gewoon vertrouwen hebben.
Iemand reageert, vraag aan jezelf ipv aan rune stenen en kaarten. Reactie: voor mij kwam daar uit, ik moet knokken voor een plekkie, mijn gevoel zegt dat het goed gaat komen, dat is me op 3 verschillende manieren vertelt.

Mar: ik wil nu even aan jullie vragen: ‘wat hebben jullie nu de afgelopen paar minuten gemerkt?’
Antwoord van iemand: het is enorm chaotisch, er word totaal niet naar elkaar geluisterd.
Mar: precies, waar is de compassie? Ik snap het wel, ik hoor jullie gewoon bepaalde dingen denken. We hebben het de hele avond gehad over compassie en respect. En dan denk ik waar is die nu?
Ik snap het wel, niet iedereen zit te wachten op een 1 op 1 sessie, je komt voor wat MIJ te wachten staat in 2011. Dit is een voorbeeld van wat er in het dagelijks leven gebeurt. Iets waarop je niet zit te wachten. Er is geen invoelingsvermogen en ik merk helemaal geen compassie. Zie het niet als kritiek.
Vraag van iemand: er mag toch ook humor zijn?
Ja, maar de ernst van de situatie is niet op dat moment om te lachen, dus dat is ook compassie. Ik wil alleen maar aan jullie duidelijk maken wat ik bedoel met compassie. Compassie is niet alleen liefdevol, maar ook een situatie als dit. Je hebt het verhaal wellicht al vaak gehoord, maar ik weet wel dat het in het moment van het nu belangrijk is. En waarom? Om jullie allemaal te laten voelen hoe het is als er wel compassie is.

Hoe zit het dan met het doorvoelen van emoties? Je kan het wel voelen, je móet het zelfs voelen maar je hoeft niet respectloos of compassieloos naar iemand toe te doen.
Ook omdat sommige mensen het niet herkennen, het is al laat en mensen haken af, mensen luisteren niet meer.
Iemand zegt, ik vind het gewoon behoorlijk gedrag dat als iemand aan het woord is dat je naar elkaar luistert.
Ja, maar dan heb je het over gedragsregels, ik bedoel dat het vanuit je hart moet komen. Omdat je oprecht interesse hebt, ook al herken je het niet en dat je denkt dit hoort niet op deze avond. Het hoort dus wel op deze avond, het gebeurt niet voor niets.
Mensen snappen dan niet meer wat deze situatie te maken heeft met de rest van de avond.
Ik voelde dat ik niet moest ingrijpen tot het moment dat ik moet ingrijpen. Deze situatie geldt als les voor iedereen.

Hoe je ook reageert, of je nou wiebelt of lacht, het betekent hoe dan ook geen compassie. Hetzelfde gebeurde op de vieringen, daar waren we soms met 40 man en aan het eind van het weekend deden we een ronde zodat iedereen kon vertellen hoe ze het weekend hadden ervaren. Na 10 mensen haakten veel af, ¾ lag te slapen. Ik zei dan altijd dat de eerste net zo belangrijk was als de laatste.
(de discussie h=ging nog iets langer door, dit is niet uitgetypt)

Als laatste wil ik jullie de thema woorden nog meegeven:
Overvloed
Vertrouwen
Compassie
Communicatie
Tijd
Dankbaarheid
Vrijheid

Als jullie die items op de juiste manier naar binnen zetten, op de juiste manier dan zul je zien dat 2011 voor een ieder een heel magisch, bijzonder en krachtig jaar wordt.
Doe je het op een manier waarmee je jezelf belemmert wie je werkelijk kunt zijn dan krijg je obstakels die er niet hoeven te zijn.
Maak geen drama waar geen drama is. Maak niet meer drama dan noodzakelijk is. Maak het niet erger dan noodzakelijk is, want dat verdien je niet als mens. je verdient het niet om meer op je hals te halen dan nodig is
BLIJF BIJ JEZELF in 2011! Is eigenlijk de hoofdmoot.

Vraag van iemand uit de groep: ik denk dat ik nog in 2010 zit. Hoe plug ik in in 2011.
Antwoord: De energie van 2010 houdt niet op op 31 december 2010. Vanaf oktober zijn we afgesloten van hulp van bovenaf, de uitleg hiervan komt nog wel eens.
Dat moet weer een beetje oplopen. Richt je op wat je vanavond hebt gehoord en weet dat het al bij je binnen is gekomen. Je moet het nalezen en ermee aan de slag gaan. Hoe beter je omgaat met je emoties, dan vallen de kwartjes sneller en des te sneller je beter in je vel gaat zitten.

Stukje bewustwording. Er zijn een aantal trucjes om jezelf uit emoties te halen. Je moet er voor zorgen dat je jezelf niet vastzet in een hokje en zorgen dat je je zelf eruit kan trekken. Dat is voor iedereen anders, iedereen heeft eigenlijk zijn eigen gereedschapskist.

Dank voor jullie komst en geduld en meedenken en meepraten en weet dat jullie er iets moois mee gaan doen!