Positief denken / praten, words of power November 2009
posititef denken

Positief denken / praten, words of power

We gaan het hebben over wat positieve maar ook negatieve gedachten met je kunnen doen. Bijvoorbeeld, heel vaak halen mensen zichzelf naar beneden, als ze een schouderklopje krijgen. Zo veel malen per dag zetten we achter iets positiefs, iets negatiefs. Ga er maar eens op letten. We hebben vaak negatieve gedachten en woorden. Als je er meer op gaat letten, dan zie je de vaker hangende gezichten. Voorbeeld van iemand uit de groep, zij was eens in de supermarkt, en zag om zich heen best wel wat boze gezichten. Toen stond er een vrouw naast haar, een moeder en ze had haar zoon aan de telefoon, het ging over het eten, de vrouw was 77 jaar, en vroeg wat ze voor hem mee kon nemen. Aan het einde van het gesprek zei ze weet je hoeveel ik van je hou. Zij sprak de vrouw aan en zei: "ik ving wat op van je gesprek en wat was dat liefdevol". Daardoor ontstond er een heel gesprek met de omringende mensen en dat was heel bijzonder. Toen kwam ze thuis en vertelde het tegen haar man, met aan het einde, wat een kado.

Mexicaanse griep. Waarom explodeert dat, omdat er zoveel angst is. In je angst zemd je negatieve gedachten zo de kosmos in. Zo ontstaat er dan een epidemie. Als we niet in onze angst gaan dan ontstaat er geen epidemie.

Vraag: er wordt gezegd dat huidkanker kan ontstaan door teveel zonnebanken. Antw: wat belangrijk is dat je goed invoelt, voor de een is het goed en voor de ander niet.

Situaties zoals Dutroux zijn ervaringen voor de ziel. Het allerbelangrijkste waar het hier om gaat is compassie voelen. De media, tv, kranten schetsen een beeld, en belangrijk is dat je zelf in blijft voelen. Vanuit compassie, voor alle kanten niet alleen voor het slachtoffer, maar ook voor de dader. Je weet niet wat de leidraad is. Let op voor veroordelen. Opmerking uit de groep: in gezelschap van sommige mensen kun je dit niet zeggen. Antwoord: omdat je dan niet begrepen word, er zijn een hoop mensen, die dat nog niet kunnen, om het te voelen. Mensen vinden ook dat ze gestraft moeten worden, we vinden dus nog steeds dat we dat nog nodig hebben. Eigenlijk hebben we dat niet meer nodig. Maar zo lang wij vinden dat we dat nog nodig hebben zal het blijven bestaan. Als we beseffen dat we het niet meer nodig hebben, dan stopt het. Als je weet hoe je je moet gedragen dan rijd je niet door rood en ga je niet vermoorden. Nu houden we ons nog aan het rechtssysteem.

We moeten luisteren naar onze ziel, niet naar de mens waar nog een heleboel blokkades zitten vanuit onmacht, frustratie, woede, dat komt er een keer uit. Vanuit frustratie komt het rechtssysteem tot uiting. Als we allemaal luisteren naar onze ziel kunnen we onze trilling verhogen. Door positief te denken, als je dit goed doet, dan kun je alles creëren wat goed voor je is.

positief denken

Vb van iemand uit de groep: ik heb een aantal jaren een ‘probleem’ ervaren met mijn ouders, ik weet dat je geboren word bij een gezin om je lessen te leren, en dat het zo moet zijn. Maar ik heb het mijn ouders toch kwalijk genomen, ervaarde dat 'het' me werd aangedaan. Heb me jaren afgevraagd waarom me dit werd aangedaan. Ben jaren depressief geweest. Toen besloot mijn broer uit het leven te stappen. Daardoor werd het allemaal nog heftiger, en zakte nog dieper, toen heb ik het contact met mijn vader verbroken, dit voelde als een opluchting, maar naarmate de tijd verstreek, voelde het steeds slechter. Tot mar zei dat ik hem ook zou kunnen vergeven en liefde sturen, ipv wrok en haat, daar krijg je last van, niet per se bewust. Je kunt liefde gaan sturen. Ook al voel je het niet, toch doen. Dus ik ben liefde gaan sturen. En mijn vader stuurde pas een foto van een brug, en schreef dat hij hoopte dit samen te kunnen overbruggen. Zo mooi, het ‘bewijs’ van het sturen van de liefde. (Ook dit bewijs hebben we nog nodig. Je zult vaak liefde sturen zonder effect te merken, dit hebben we nu vaak nog nodig om ons zeker te voelen, dat hoe we dit doen dat het goed is.) Nu hebben we weer contact, er valt nog wel wat te corrigeren, maar dat komt met de tijd. Hij nodigde me uit om met de kinderen naar Sinterklaas te gaan, en heb hier nee op gezegd. Vanwege de angst uit het verleden. Toen ik dit besefte, heb ik hem gebeld om mijn excuses aan te bieden en ik ga toch. Vaak verwijten we de leermeester.

Door negatieve gedachten kun je jezelf ziek houden. Vanuit de slachtoffer (rol). Het is niet aan de ander om te veranderen, jij pikt zelf op wat belangrijk voor je is, je bent zelf verantwoordelijk, het is niet aan de ander om te veranderen. Het is tijd voor iedereen om te beseffen dat negatieve gedachten niets meer toevoegen. Eén positief woord zet 3 positieve woorden neer in de energie, één negatief woord zet drie 3 negatieve woorden in de energie. Als je het gaat doen, zal je het zien.

Je mag gewoon mopperen. Als je s’ochtends beseft dat het een klotedag is, en niks leuk vind. Wat te doen? Beseffen dat je erin hangt, en niet projecteren. Als je hierin zit? Dan kun je er ook uit, door het positief neer te zetten. Je kunt jezelf erin praten en je kunt jezelf eruit praten. Dan zegt men vaak, ja maar het is zo moelijk. Door te zeggen dat je het moeilijk vind kom je er niet, en zet je het vast.

Wat ik merk als ik mensen een compliment geef. Zo, daar heb je goed aan gewerkt en dan reageert de ander, ja maar ik heb nog veel om aan te werken. Daarmee boor je je compliment zo de grond in. Vb. we waren met de Sister of the Ancient Ways in Duitsland, daar hebben we door een verandering in de planning geïmproviseerd. En daar is nu een boeking op de Elf Fantasy Fair vanuit gekomen. Dan is het belangrijk dat je jezelf niet kapot maakt door het te bagatelliseren. Let op dat je het voor jezelf positief houd, laat een compliment je hart binnen komen en niet afbreken. Ook dit gaat de kosmos in, ontvang het, voel het en laat het binnen komen.

Voelen dat iemand iets negatiefs tegen je zegt, wanneer je positieve kritiek krijgt. Voel goed in of het vanuit gevoel of emotie is. Dus goed invoelen, wat is belangrijk voor mij? Kritiek kan iets positiefs doen. Sommige mensen geven kritiek om de kritiek, die zeiken om te zeiken. Wat is kritiek? De ervaring of mening van een ander hoeft niet eens een aanval te zijn. Vanuit verdediging zetten we de muur op. We ervaren dat als een attaque. Mensen die kritiek geven hoeft geen aanval te betekenen maar dat is de mening van de ander, en dat kun je ook respecteren zonder je aangevallen te voelen. Voel je je toch aangevallen, dan is daar nog iets heel te maken.

Vraag uit de groep: als ik dan iets zeg tegen een vriendin. Dan gaat ze huilen. En dan klap ik dicht. Vanuit onzekerheid gaat je vriendin huilen en dan kan de ander niet praten, eigenlijk moet je jezelf trainen om te praten. Vanuit frustratie kan er iets geraakt zijn bij de ander waar ze nog aan moet werken. En als je je zelf terug trekt dan ben je haar patroon aan het voeden. Eigenlijk zou je moeten kunnen praten, jij bent goed genoeg. Je zegt dat niet om haar te kwetsen maar je kunt wel zeggen, ”dit is mijn mening”. Ipv vanuit gewoonte niet te reageren. Soms moet je meerdere keren iets zeggen. Het is te makkelijk om je terug te trekken, dan ben je een patroon aan het voeden, eigenlijk is het tijdens een gesprek de gewoonte om zo te reageren of juist niet. Soms moet je 100 keer iets zeggen, dan is het makkelijk om je terug te trekken vanuit angst dat je niet weet hoe ermee om te gaan.

positief denken

Voorbeeld uit de groep: het kattenbak verhaal. Iemand heeft een kattenbak besteld van staal helemaal met een tekening erbij, Bij een man die al 40 jaar in de staalbewerking zit, dus hij dacht, dat moet wel lukken. Daarmee heeft hij een verwachting. De kans op een teleurstelling is groot als je een verwachting hebt. De kattenbak werd niet zoals hij had gewild. Door je daarover vreselijk op te winden, kom je in een negatieve energie. De kans is groot dat het de volgende keer weer uitdraait op een mislukking, stuur positiviteit naar de situatie. Heb positieve gedachten, hierdoor voel je je beter. Blijf bij je zelf, kijk naar jezelf. Wees niet boos, dit gaan ten koste van je zelf. Wees je bewust dat die man geen baat heeft bij jouw negatieve gedachten. Jij bent verantwoordelijk voor je positieve gedachten.

Het is niet moeilijk om positief te denken als het goed gaat, maar wanneer het niet goed gaat en je hebt een vervelende ervaring dan word het moeilijk om dan ook nog voor jezelf te zorgen met positieve gedachten. Dit is eigenlijk een goed voorbeeld van zelfkastijding: als je vind dat iemand niet goed presteert, en dat maakt je boos. Dan moet jij je beseffen wat die boosheid met jou en de ander doet. Heb positieve gedachten. Het is zo simpel voor jou. Waar de ander ook mee bezig is, in zijn of haar leven is dit een situatie waar diegene iets mee moet. Jij moet de knop om kunnen zetten, anders laat je je leiden door negativiteit. Als je hierin blijft hangen, dan trek je andere negativiteit naar je toe. Dus zet de knop om, en ga positieve energie sturen. Het is belangrijk dat je de knop om kunt zetten. Besef je verantwoording van jezelf en de kosmos, dat als je er in hangt en verwachtingen hebt, dat je teleurstelling creëert, en zo kom je in de emoties van boosheid, verdriet, irritatie en belangrijk is om te kijken hoe je dit om kunt keren. Wees je steeds meer bewust wat er met je gebeurt. Gooi het niet bij de ander neer, voel in welke emotie je zit, en kijk naar de situatie. Waarom gebeurt dit, en kijk bij jezelf waarom je deze emotie hebt. Besef je dat je zelf alles creëert. Negen van de tien teleurstellingen komen voort vanuit verwachtingen. Bepaal je grenzen, en uit ze, als je wilt dat de ander zich houdt aan de afspraak. Maar heb geen verwachting dat de ander zich eraan houdt.

Voorbeeld, als je altijd te laat komt, en jij hebt de gewoonte hebt om de dingen uit te stellen. Dan word het een verwachting van jezelf dat je altijd te laat bent. Bijvoorbeeld door handelingen vanuit het verleden. Wees je dus nu bewust wat er gebeurt als je negatieve verwachting van jezelf of een ander hebt, zet de knop om desnoods dmv visualisatie. Stuur naar een situatie of een persoon positieve gedachten, ook al voel je het niet. Stuur licht, hoe vaker je bewust de knop omzet, hoe beter het gaat.

Voorbeeld ik had een hernia en kon 1,5 jaar niet lopen, en daardoor kon ik een jaar lang niet naar buiten en weet nog dat ik zo graag eens boodschappen zou willen doen. Toen ik eenmaal boodschappen ging doen merkte ik irritatie in de lange rij. Op dat moment kon ik terugkijken naar dat ik helemaal niks kon en met die herinnering kon ik het negatieve omdraaien naar het positieve.

Mensen zeiken regelmatig over wind en regen om iets te zeuren te hebben. Als het regent wordt men nat, maar als er geen regen is dan zouden we in de Sahara wonen. Hier is alles groen, dat hebben we nodig om te eten, alles heeft een keerzijde. Laat dat tot je doordringen. Daarmee kun je iets positiefs neerzetten in de energie. Mensen hebben vaak bewijs nodig, dat is ego, is verwachting, is bevestiging en daardoor zal het niet stoppen met regenen.

Als je je afvraagt of iets wel goed zal gaan zet je het negatief neer in de energie. Als ik wel eens een compliment geef dat iemand goed gewerkt heeft aan zichzelf krijg ik vaak de reactie, ja maar ik heb nog wel honderd valkuilen. Als je dat zo zegt, worden het er misschien wel 900. Als er iets tegen je gezegd wordt, bijv 4 negatieve punten en 6 positieve dan onthouden we het negatieve. We hebben vastgezet dat het negatieve triggert, ipv dat het positieve veel meer triggert. Door met jezelf aan de slag te gaan, zal je trilling verhogen en ook de trilling van je woorden wordt hoger. Als je dmv woorden dingen aan wilt reiken aan mensen, zal het beter binnenkomen dan wanneer je praat vanuit een emotie, dit komt niet aan. Woorden vanuit emotie hebben een lage trilling dus geen kracht.

positief denken

Vb: sommige mensen krijgen alles voor elkaar. Reactie: dit is vanuit macht en dominantie en vanuit onzekerheid. Want anders kun je gewoon jezelf zijn en in je kracht staan. Dat lijkt positief maar ook dit keert weer terug. Sommigen kunnen hun woorden kracht bijzetten door een houding aan te nemen. We zijn al heel veel levens gewend dat we van binnen disbalans ervaren. Dit gaat wroeten. Dit komt er op een negatieve manier uit. Dus wees je bewust hoe meer je aan jezelf werkt hoe minder blokkades, daardoor krijg je een hogere trilling en wordt je steeds zuiverder en des te meer effect hebben je woorden en gedachten. Hoe meer je wilt creëren, dan kun je dat door gedachten en woorden vanuit je gevoel doen, let op, niet vanuit ego.
Bijv. als je dit gebruikt voor de loterij, dat is ego, het is misschien wel niet de bedoeling, dat jij veel geld moet winnen. Wanneer het vanuit je gevoel komt, is het wel zuiver en komt het vanuit je ziel dan weet je: dit moet, het voelt oké. Dit is zonder emotie. En vanuit wilskracht kun je alles creëren wat goed is voor jouw ziel in dit leven, niet als mens. Als mens heb je een andere gedachtengang en wring je je in allerlei bochten vanuit blokkades. En de ziel heeft dat niet, dus moet je goed invoelen door aan jezelf te werken en je zo veel mogelijk bewust te zijn van je blokkades. Waar donder je in, doorvoelen, loslaten en besef: dit is geen toegevoegde waarde voor het nu.

Je hebt gecreëerd de persoon die je nu denkt te zijn door vast te houden aan het verleden. Dat wat je hebt meegemaakt heeft nu geen toegevoegde waarde, men zegt dan, logisch dat ik zo ben. Dat heeft nu geen toevoeging, het leven brengt je datgene wat je nodig hebt en als je er niks van geleerd hebt komt het in een andere situatie terug als je er dan weer niks mee doet, komt het telkens weer terug, steeds harder. Je kunt besluiten om bij kansen geen keus te maken, maar geen keus maken is vanuit een patroon, omdat je angstig bent of onzeker en de goede lieve vrede wilt bewaren. Dan is er op een gegeven moment geen keus meer. Dit heb je dan zelf gecreëerd alle kansen daarvoor zijn weg, je hebt jezelf een harnas aangemeten, je kunt geen kant meer op en als er dan iets naars gebeurt, kun je het niet meer voorkomen en dan ben je niet blij.

Wees je bewust van je patroon, vluchten of handelen. Heb vertrouwen, blijf in je eigen kracht staan en ga met de situatie aan de slag. Hierdoor verhoog je je trilling. Je moet heel goed invoelen wat je ziel wil dit is oké, vanuit het voelen kun je alles creëren wat goed is voor jou. Dit zal niet zonder slag of stoot gaan, je moet er wel moeite voor doen. Eerlijk naar je zelf kijken, wie ben ik. Je bent niet diegene die je denkt te zijn. Ga diep bij je zelf naar binnen naar je andere ik en haal je schillen eraf.

Doemdenken. Dit hebben wij onszelf aangeleerd. Wij zien beren op de weg die er niet zijn. Hebben we hier lol in, ja dat denken we. We hebben voor onszelf een heel scenario hoe fout het kan gaan. Dan nemen we van daaruit een beslissing, of juist niet, maar dit is vanuit emotie en een blokkade. Dit doemdenken trekt een negatieve tijd naar je terug. Als je in de volgende situatie weer gaat doemdenken bouwen we een zogenaamde zekerheid/controle in. Heb vertrouwen dat wat op je pad komt okay is. En dat je zult weten hoe je er mee om zult gaan. Je bent verantwoordelijk voor elke situatie en zult een keuze moeten maken. Voorbeeld: je gevoel stoppen, dit is emotie. Dus moet je op een andere manier invoelen. Dan blijkt dat je steeds hetzelfde meemaakt. En heb je eigenlijk nog een keuze. Als je de situatie anders kunt bekijken bijvoorbeeld, waarom zal je het niet proberen. Je kunt situaties vanuit verschillende manieren bekijken en dan voelen wat dat met je doet. Besef dat als je een keuze maakt vanuit emotie, dit een zijweg is. En wanneer je kiest vanuit je gevoel, bewandel je je pad.

Het verschil tussen emotie en gevoel: emotie raast, gevoel is intens en rustig.

Als je jezelf beter leert kennen dan ga je dit steeds meer herkennen, bv als je iets meemaakt wat linkt aan het verleden wil dit niet zeggen dat dit niet weer gebeurd. Als je echt naar je gevoel luistert, dan doe je wat goed voelt. Zoveel levens hebben we het anders gedaan, dit ervaren we als pijn.

Emotie komt vanuit ratio, dit is een blokkade. Je gevoel zegt links, dan komt je ratio en vanuit angst enz gaan we het weg beredeneren en wordt het rechts. Dan ga je je gevoel voorbij. En later blijkt dat links goed was. Je eerste gevoel is wat bij je als eerste opkomt. Men wil het gevoel begrijpen, dan gaan we ons afvragen waarom. Ook hiermee ben je het aan het weg beredeneren en later komt je er achter dat je naar je gevoel had moeten luisteren. Bv bij een zwerver. Let op wat je denkt, als is het maar een seconde de kans is groot dat je vanuit emotie gaat veroordelen. Heb compassie.

Verhaal van iemand uit de groep: zij was haar gehandicapte man uit de auto aan het tillen en dit is best een zware klus en mensen kijken hier altijd wel naar. Nu stond er een zwerver achter haar en die maakte een buiging, pakte haar hand en gaf die een kus en hij legde haar hand op zijn voorhoofd. Normaal gesproken heeft ze toch wel de neiging om een zwerver vies te vinden en zou ze niet zomaar haar hand laten pakken. Maar dit raakte haar heel diep en haar man zei, geef m maar wat geld, maar dan moet tie wel wat te eten gaan halen. Want het zou jammer zijn als hij het op gaat drinken. (dit is een voorwaarde. Dus niet onvoorwaardelijk). Ze is vervolgens meegelopen naar binnen en heeft een lekkere maaltijd voor hem gehaald.

positief denken

Oordelen. Je zou eens op moeten letten hoe vaak je dit doet. Bv als er in het verkeer iets gebeurd, en dat je dan de neiging hebt om te denken; het zal wel een vrouw zijn. Kleine gedachten, maar een immens resultaat. Vraag; hoe zit het dan met dutroux. Stel dat je dit niet veroordeeld, zou je hem dan daardoor er eerder toe brengen? Dus als ik m goedkeur en niet veroordeel, dan sta ik als het ware toe, dat hij nog meer slachtoffers maakt.
Reactie; het enige wat je mag doen, is positiviteit sturen, je kunt er voor kiezen de politie te waarschuwen, dan erken je het. Je moet je eigen grenzen aangeven en daar zelf de verantwoordelijkheid voor nemen en niet veroordelen. Het kind is verantwoordelijk. Laat je het gebeuren of ga je ertussen? Hoe je ook handelt als je maar niet veroordeeld. Weet dat niets voor niets gebeurd. Wat doet het met mij? En neem je verantwoordelijkheid. Aangeven of laten gaan? Als je veroordeeld omdat jij vind dat de ander iets fout doet, en dat het een minder zwaar is dan het andere. Bv als iemand door rood licht rijdt, ga je ook niet de politie bellen. Je kunt ernaar kijken en natuurlijk is het anders als je buurman dutroux is, natuurlijk is dit moeilijk. Maar je moet goed inschatten, invoelen op je ziel en laat het antwoord vanuit je gevoel komen., stel dat je zelf misbruikt bent, dan is het een emotie. Waarom is hij jouw buurman, waarom komt hij op jouw pad, daar moet je dus iets mee. De consequenties zijn voor jou. Ga je bv verhuizen omdat je wilt vluchten omdat je geen keuze wilt maken. Blijft bij je gevoel, als je weet dat je ergens anders moet gaan wonen. Herken is het gevoel of emotie. Hoe vaker je in je leven hierop focust, dus met regelmaat, dan krijg je steeds meer herkenning. Door te ervaren, te voelen, door hard te werken aan jezelf, en elke keer goed naar de situatie te kijken, bv als je boos bent, wat gebeurt er? Waarom raakt dit mij zo? Laat het los. Ga heel vaak op een dag bij jezelf naar binnen. Op n moment zul je het steeds sneller herkennen.